JE LI GLUMCA SRAMOTA OD POSLA KOJI RADI?

Ima nade i za kamenje koje su neimari odbacili, ako se novozavjetni čovjek vaspostavi a prije toga Amfi iseli. Čuh Rada Šerbedžiju kao reče da ga je nekako sramota od glumačkog posla jer je taj posao nedostojan ozbiljnog, zrelog, čovjeka. Izgleda, shvatio je da je pretvaranje đetinji nivo i da odrastao čovjek treba da traži sebe i bude ono što mu je Viša sila odredila. Ali, zagovornici omnipotencije i egocentrizma koji umišljaju da su bogovi, razvili su se u vrhunsku karikaturu. Čovječanstvo se, izgleda,  na neki nakaradan način vratilo na grčko mnogoboštvo – više generacija bogova.

Prije tri hiljade godine stari Grci su vjerovali u mnogoboštvo. Taj primitivni, surovi narod je od ljudi, vlastodržaca, pravio bogove jer je na to bio prinuđen. Običan čovjek je strahovao i klanjao se nasilnicima, najsurovijim, najprimitivnijim, najnemoralnijim stanovnicima. Zar Holivud, danas, nije to? Zar ta industrija virtuelnog svijeta ne proizvodi narcističku omnipotenciju? Ośećanja i strasti, za te nesrećnike, ne treba da postoje. Probuđen je ogroman strah, u čovjeku našeg doba. Ogromna unutrašnja praznina u čovjeku zjapi i on je mora natrpati drogom alkoholom, hranom, seksom – fiziološkim. Sve je to opisao Špengler u svojoj knjizi „Propast Zapada“. Suština priče je u razlici između civilizacije i kulture pa što je civilizacija na višem nivou kultura je na nižem. Za one koji ne znaju moram reći da se pod kulturom podrazumjeva religija, filosofija i umjetnost.

Dakle, mi u CG nemamo  Ministarstvo kulture jer oni koji śede u toj instituciji su birokrate koji ne znaju jede li se ili pije religija, filosofija, umjetnost. Pravnici i menadžeri su alfa i omega. Tako silni novac melje ta zaludna institucija. Za moju malenkost tamo nije bilo mjesta jer nijesu znali šta da mi daju da radim.

Prosvjetiteljstva radi, činovnike iz tzv. Ministarstva kulture trebalo bi vrnut u Podgoricu, kod Mila, u štab odbrane od kulture: da budu njegova lična garda. Onu lijepu zgradu Cetinjani treba da pretvore u Dom kulture i da Popaj bude glavni direktor. Eto, to bi bilo ono pravo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *