Biografija

 

mama

Bosiljka Kankaraš, rođena Medojević, je završila književnost na Filološkom fakultetu, u Beogradu. Paralelno je studirala i filosofiju. Vraća se u Crnu Goru da bi pomogla onima koje je mislila da voli.

Radila je kao profesorica maternjeg jezika i književnosti, novinarka, rediteljka, pozorišna kritičarka – do ulaska u bračnu zajednicu, sa advokatom Petrom Kankarašem.

Za vrijeme građanskog rata rodila je troje đece i nije izlazila iz dvorišta porodične kuće.

Godine 1996. osnovala je prvo Udruženje žena Crne Gore „Jakvinta“ sa namjerom da utiče na razvoj ekološke svijesti. Ovo udruženje je imalo svoju emisiju „Ljepša strana svijeta“ na Radiju Antena M koju je Bosiljka Kankaraš uređivala i vodila.

Sredinom 2000. godine objavljuje sociološku knjigu „Komunikacija među ljudima i narodima na području Crne Gore“ i priprema projekat – časopis za đecu „Vjeverica“ koji će izlaziti  godinu dana.

Početkom 2001. osniva Dječije pozorište u Domu omladine „Budo Tomović“ i režira predstavu „Glas djetinjstva“ koja je imala ogromni uspjeh u osnovnim školama u Podgorici.

Zbog propadanja Banke za razvoj doživljava finansijski krah i vraća se u Telekom 2003. Radila je na poslovima PR-a ali dobija otkaz 2006. jer se usprotivila prodaji Telekoma. Pored ostalog, u Telekomu je uređivala list Nezavisnog sindikata „Glasnik“koji je otvoreno kritikovao neoliberalnu politiku rukovodstva.

Iz štampe izlazi njen roman „Đe ste Crnogorcine ne bilo ve“ (2007.).

Godinu dana kasnije objavljuje prvi „Priručnik za crnogorski jezik“.

Pokrenula je online časopis za kulturu www.zrcalo.me (2010.) i Alternativni teatar (2011.).

Objavila je knjigu „Drame“ 2013. koja sadrži drame: „A što će mi muž“, „Mamin sin“, „Sve je to cool“, „Jovana zove Cecu“. Završila je i autorski projekat „Sve je to cool“ u Alternativnom teatru, Podgorica.

Autorski projekat „Poklon Blaženoj Ozani“ premijerno je izveden u crkvi Sv. Pavla u Kotoru, juna 2015.

Uradila je dramatizaciju i režiju Tagorine poezije pod nazivom „Daleko u nama“ koja je premijerno izvedena u KIC-u „Budo Tomović“ u februaru 2016.

Roman „Šćer” izašao je iz štampe 19. decembra 2016. a naredne godine je napravila kućicu na selu, pored mora.